Изба “Румелия” на Платинум Винофест и вино базар

Поредната вълнуваща българска изба, чиито вина заслужено участват в селекцията ни „Платинени български вина” е изба „Румелия”. Припомняме, че само до края на тази седмица, в рамките на Платинум Винофест и вино базар, имате възможност да видите, опитате и закупите на специални Винофест-цени над 100 модела български вина, много от които с медали от международни конкурси. Мястото – бизнес център „Платинум” в София, ул. „Бачо Киро” 26-28.
rumelia fasada1
Винарска изба “Румелия”
Избата е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Изграждането й се предхожда от създаване на лозови насаждения на два масива с обща площ 54 хектара. Местонахождението им е на 20 км. от Панагюрище – в село Смилец. Използва се български посадъчен материал, адаптиран към почвено климатичните характеристики на подбрания терен.

Сортовата структура включва класическите Мерло, Каберне Совиньон, Сира и типично българският Мавруд от червените, и Мускат Отонел и Шардоне от белите.

Капацитетът на избата е 450 000 бутилки годишно. Отлежаването на виното в барици се осъществява в подземна изба, при естествена влага и темперетура. Избата е с капацитет 1000 бъчви тип “Барик” – 225 л. от френски, американски и български дъб.
rumelia vina
Наградите на вината на “Румелия” включват златни, сребърни и бронзови медали от конкурси като Concours Mondial de Bruxelles, Белгия; Decanter, Великобритания; Vinalies 2011, Франция; Mundusvini, Германия и др.

По време на Винофеста в Платинум център, от 9-и до 13-и февруари в селекцията „Платинени български вина” са включени следните вина на изба „Румелия”:
Мерул– Selection (Купаж от Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон);
• Мерул Мускат Отонел;
• Мерул Резерва Мерло 2008 – Сребърен медал Vinalies Paris, France; Сребърен медал Mundusvini, Germany;
• Мерул Резерва Каберне Совиньон 2008 – Златен медал Concours Mondial Bruxelles 2010;
• Мерул Резерва – Selection 2009 – Златен медал Mundusvini, Germany
• Мерул Резерва – Мавруд – Златен медал Mundusvini, Germany;
• Ерелия (купаж от Сира, Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон – отлежало 18 м. в барик).

В четвъртък, 12 февруари, предварително обявен като „Ден на Мавруда”, сред вината за дегустация е включен и Мерул Резерва Мавруд.

Регистрацията за участие в „Платинум винофест и базар” може да бъде направена на имейл winesmart.special@gmail.com, като се изпрати съобщение с тема/subject „WINESMART” или на страницата на събитието във Facebook